Ναυάγιο

Aγαπητέ επισκέπτη,

Αφού πήρες την απόφαση να επισκεφτείς το πανέμορφο νησί μας, οφείλεις να κάνεις μια βουτιά και να κολυμπήσεις στα καταγάλανα νερά αυτής εδώ της παραλίας. Το όνομά της? Ναυάγιο!!!

Το “ναυάγιο” αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού και μπορεί να χαρακτηριστεί από τις ομορφότερες και διασημότερες παραλίες όλου του κόσμου! Η ομορφιά αυτού του τοπίου μπορεί να σε μαγέψει κι η γαλήνη που νιώθεις μόλις βουτήξεις στα καταγάλανα νερά αυτής της παραλίας είναι απερίγραπτη. Πεντακάθαρα νερά, λευκή άμμος, εντυπωσιακοί απότομοι βράχοι και το μισοβυθισμένο στην άμμο κουφάρι ενός πλοίου συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, η ονομασία της προήλθε από κάποιο ναυάγιο, από ένα πλοίο το οποίο εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθήκων και της χαλασμένης μηχανής του βρέθηκε εκτός πορείας με αποτέλεσμα να πέσει στα  βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου.

Η ιστορία του ξεκίνησε στις 30 Σεπτέμβρη του 1982 όταν το εμπορικό πλοίο “Παναγιώτης” όπου μετέφερε λαθραία και παράνομα τσιγάρα ξεβράστηκε στο πιο διάσημο πλέον σημείο. Υποστηρίζεται ότι το πλοίο αυτό άνηκε σε έναν Κεφαλλονίτη και καπετάνιος αυτού υπήρξε ο Χαράλαμπος Κομποθέκρας – Κοτσορός. Το πλοίο ”Παναγιώτης” παραλάμβανε από τα λιμάνια της Τουρκίας, Γιουγκοσλαβίας και Αλβανίας παράνομα τσιγάρα φορτώνοντας τα σε άλλα ταχύπλοα πλοιάρια με προορισμό τους τη γειτονική Ιταλία. Το παράνομο φορτίο των τσιγάρων κάθε φορά συνοδευόταν από δύο Ιταλούς λαθρέμπορους -οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την επίβλεψη της παράδοσης-, από τον Κεφαλλονίτη καπετάνιο αλλά και από τους Κεφαλλονίτες ανθρώπους του πληρώματος.

Εκείνη την ημέρα λοιπόν, ο καπετάνιος και το πλήρωμα, σκέφτηκαν να πουλήσουν αυτά τα παράνομα τσιγάρα για δικό τους λογαριασμό και να κλείσουν σε μία καμπίνα τους Ιταλούς λαθρεμπόρους. Αφού ”φυλάκισαν” τους Ιταλούς, οδήγησαν το πλοίο στο συγκεκριμένο μέρος όπου μέχρι πριν από αυτό το γεγονός η ακτή ονομάζοταν Άγιος Γεώργιος. Όπως αναφέρθηκε, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών ο καπετάνιος και το πλήρωμα δεν κατάφεραν να ολοκληρώσoυν το έργο τους και έτσι αποφάσισαν να ξεφορτώσουν το πλοίο μην τυχόν και αποκολλήσουν το πλοίο από το έδαφος. Τα πράγματα όμως δυσκόλευαν για αυτούς και οι κούτες με τα παράνομα τσιγάρα άρχιζαν να ξεβράζονται στη θάλασσα. Αποφάσισαν λοιπόν να ελεθερώσουν τους Ιταλούς και να εγκαταλείψουν το πλοίο σκαρφαλώνοντας από την απόκρημνη πλαγιά.

Με τη πάροδο του χρόνου, οι κάτοικοι της Ζακύνθου άρχισαν να ανησυχούν για τη περιβαλλοντική καταστροφή που θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του και πόσο μάλλον για τον τουρισμό.  Όμως, που να ήξεραν ότι αυτό το ναυάγιο θα συντελούσε τη δημιουργία μιας από τις ομορφότερες και διασημότερες παραλίες του κόσμου.

Τελικά το πλοίο λεηλατήθηκε από τους κατοίκους της Ζακύνθου που το έκαναν φύλλο και φτερό.  Οι Ιταλοί λαθρέμποροί απελάθηκαν στη πατρίδα τους.

Αξίζει να επισκεφτείς αυτό το μέρος και δεν θα μετανιώσεις να απολαύσεις αυτό το πανέμορφο θέαμα.

Έχεις δύο επιλογές για να φτάσεις εκεί είτε θα το θαυμάσεις από ψηλά παίρνοντας απλά το αυτοκίνητο σου ή και το μηχανάκι σου είτε θα πάρεις ένα από τα διάφορα καήκια που είναι προσβάσιμα εκεί απολαμβάνοντας τη διαδρομή και τη βουτιά σου!

Εσύ αποφασίζεις…

Θα μας θυμηθείς…